Stichting Venture Café Nederland in Rotterdam zoekt een nieuwe Executive Director

The deadline for applications is 25.03.2017

 

Stay up to date with our weekly program

get inspired
Every week we host our Thursday Gathering from 15:00-20:00 full of interesting programming. Feel free to drop by any time on a Thursday!

[Note] This job description is In Dutch

As of Saturday 25th 2017 this job ad is closed!


Stichting Venture Café Nederland in Rotterdam zoekt een nieuwe Executive Director

[Deadline voor belangstellenden 25.03.2017]

Over Venture Cafe

Stichting Venture Café Nederland richt zich op het versterken van het innovatie ecosysteem: ‘Connecting innovators to make things happen.’ Het Venture Café in Rotterdam is de plek waar elke donderdag impactvolle innovatie connecties gemaakt worden. Venture Café bouwt aan een community van terugkerende bezoekers en ambassadeurs. Door programmering en inzet op gerichte initiatieven wordt kruisbestuiving gestimuleerd tussen groepen en organisaties.  Afgelopen jaar heeft Venture Café ruim 300 connectie evenementen georganiseerd en de ambities is om verder te groeien in kwaliteit en kwantiteit.

Het signature event van Venture Café is de wekelijkse ‘Thursday gathering’. Hier ontmoeten honderden gedreven professionals en organisaties elkaar elke week om ideeën en kennis uit te wisselen. Het is een plek voor ‘offline’ ontmoetingen in een ‘online’ wereld met een open en inclusief karakter.

Venture Café opereert in een dynamische omgeving waarin veel ruimte is voor experimenten, nieuwe initiatieven, en het opschalen van succesvolle projecten voor positieve, sociale en economische impact. De ‘Thursday gathering’ biedt elke week programmering waarmee gesprekken op gang worden gebracht, wat een open deur biedt voor nieuwe kennis, netwerk en praktische workshops om ideeën verder te brengen.

Venture Café heeft zijn wortels in het Rotterdamse ecosysteem en legt verbindingen naar relevante regionale, nationale en internationale netwerken. Stichting Venture Café Nederland is lid van de snel groeiende internationale Venture Café Global Institute met vestigingen in Boston, Cambridge, St. Louis, Miami en Winston-Salem.  

Venture Café is in Rotterdam gevestigd in het Cambridge Innovation Center, direct naast het iconische Centraal Station.

 

Over de functie

De Executive Director van Venture Café speelt een verbindende en leidende rol in het Rotterdamse innovatie ecosysteem. De activiteiten van Venture Café hebben een focus op: groei door toegang tot kapitaal, internationale netwerken en samenwerking tussen corporates en startups. Daarnaast zijn stedelijke, en sociale innovatie evenals talentontwikkeling voor de Next Economy  terugkerende thema’s in de programmering. Venture Café zet actief in op het ontwikkelen van een inclusief innovatie ecosysteem door samenwerking met een breed netwerk van partners. De Executive Director is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitrol van programmering en het managen van een financieel duurzame organisatie.

Venture Café is een stichting zonder winstoogmerk. De Executive Director ontwikkelt programma’s in samenwerking met partnerorganisaties die door middel van sponsoring en andere omzet genererende modellen worden uitgerold en opgeschaald. Het meten van impact en goed financieel management, stakeholder management en optimale samenwerking met het bestuur van Venture Café zijn hierbij essentieel.

De Executive Director zorgt in samenwerking met het team voor een effectieve communicatiestructuur, inclusief website, sociale media kanalen en mailinglijsten. Venture Café werkt met een groot netwerk van vrijwilligers die een essentiële rol spelen bij het ‘engineered serendipity model’ van Venture Café.

In nauwe samenwerking met de Programma Manager en Partnership lead van Venture Café is de Executive Director verantwoordelijk voor de ‘Thursday Gatherings’. De inclusiviteit en impact voor bezoekers aan de bijeenkomst staan voorop, net als respect voor het credo van Venture Café. Het grootste deel van de programmering voor de ‘Thursday gathering’ wordt ontwikkeld en uitgevoerd door partnerorganisaties ter versterking van bestaande initiatieven, en niet in concurrentie daarmee. In Rotterdam is het afgelopen jaar samengewerkt met ruim 170 partner organisaties om dit te realiseren. Kruisbestuiving tussen innovatie gerelateerde initiatieven en groepen versterken en toevallige ontmoetingen stimuleren zijn doelstellingen van de ‘Thursday Gatherings’. Dit naast de gestructureerde discussie rond bepaalde thema’s en events.

Daarnaast ontwikkelt Venture Café nieuwe programmering voor het versterken van de innovatie economie. Zo is dit jaar met partners in de stad een social impact programma gemaakt, is tijdens het StartupFest Europe een ‘City Flows’ evenement georganiseerd met de haven en stad van Rotterdam en is met YES!Delft en ECE Techilicious georganiseerd met succesvolle inzet op deals tussen startups en corporates.

Dit voorjaar wordt met Capital Tours XXL Rotterdam een connectie gemaakt tussen 100 startups met 20+ investeerders in de stad, terwijl inspirerende innovatie hubs in de stad worden bezocht en innovatie connectors uit het netwerk deze ondernemers naar de verschillende afspraken begeleiden.  Deze en andere programma’s zijn allemaal opgezet om verbindingen te maken, te inspireren en impact te creëren.

 

Samenwerking met partners

De Executive Director werkt samen met een netwerk van zeer diverse stakeholders. Om de positionering van Venture Café als een neutrale en waardevolle speler in het ecosysteem te waarborgen moet de Executive Director een balans vinden tussen het werken met het team en representatie, netwerken en relatiebeheer op events in de regio en nationaal met innovatie initiatieven zoals StartupDelta. De Executive Director acteert als vertegenwoordiger en gesprekspartner van het innovatie ecosysteem. Hij of zij zal individuen en organisaties moeten identificeren en enthousiasmeren die samen willen optrekken bij de uitrol van programma’s. Hij of zij is een natuurlijke connector tussen mensen en organisaties waar potentieel is voor samenwerking.

Venture Café opereert als een startup. Er is veel ruimte voor experiment en ambivalentie. Op dezelfde dag kan het voorkomen dat je met meubels aan het sjouwen bent, terwijl er ‘s avonds een CEO diner op het programma staat. Dit klimaat biedt veel kansen voor creativiteit en het initiëren van nieuwe projecten die de Venture Café missie ondersteunen tot lokaal impact hebben. Falen is een optie, zeker als de leerpunten daarna worden toegepast voor het verbeteren van het volgende project.

Gevraagde competenties en ervaring

  • Sociaal en gedreven verbinder die één op één contacten waardeert maar ook graag het podium neemt en groepen weet te overtuigen van de Venture Café missie.
  • Sterke affiniteit met ondernemerschap, dan wel zelf ondernemer geweest.
  • Gewend aan het werken in een startup, in staat om plannen snel te vertalen naar actie.
  • Comfortabel sturend in de relatie met het Bestuur van de Stichting, Venture Café Global, overheid en andere ‘stakeholders’ in het ecosysteem.
  • Breed relatienetwerk en aantoonbare ervaring in de (internationale) wereld van innovatie en startup.
  • Bij voorkeur wonend in Rotterdam of regio.
  • Ambitieus en diplomatiek.
  • Strategisch leider, die samen met het team de verantwoordelijkheid voor programmering, begroting, communicatie, marketing en sponsoring aan kan.
  • Universitaire graad of vergelijkbaar.
  • Mogelijkheid deze zeer uitdagende baan te starten per 1 mei 2017, of eerder.

 

Over het team

Het Venture Café team bestaat uit een Programma Manager en Community Manager. Daarnaast zijn er diverse trainees actief aan het werk met projecten en is er een team van bijna 70 vrijwilligers of ambassadeurs betrokken bij de organisatie van de ‘Thursday gathering’. Als Executive Director werk je daarnaast samen met een netwerk van zeer diverse stakeholders zoals het stadsbestuur, diverse universiteiten en hogescholen, corporate partners en innovatie hub partners zoals YES!Delft en ECE.

 

Ons aanbod

De functie is waanzinnig uitdagend en je werkt in een zeer energieke en dynamische omgeving. Je werkplek is in het Cambridge Innovation Center, de zusterorganisatie van Venture Café. CIC biedt de optimale werkplek en community voor de exponentieel groeiende ondernemer. Het salaris is marktconform en afhankelijk van afhankelijk van opleiding, achtergrond en aantal jaren werkervaring.

So you think you’ve got what it takes?

Stuur dan een CV met motivatie per e-mail naar: katja@vencaf.nl en mocht je er nog niet geweest zijn, bezoek dan een van de wekelijkse ‘Thursday gatherings’, elke donderdag tussen 15h00 en 20h00 (www.vencaf.nl voor meer informatie)

 

Stay up to date with our weekly program

get inspired
Every week we host our Thursday Gathering from 15:00-20:00 full of interesting programming. Feel free to drop by any time on a Thursday!